09-07-07

Grumpy Old Women: de boosheid van de menopauze

 

51DXMC31VHL__SS500_

 

Op dvd enkel in het Engels, maar wel in zone 2

 

Op het randje van de menopauze of net erover, één ding hebben de dames uit Grumpy Old Women met elkaar gemeen: ze zijn boos. Boos op opgedirkte partypoopers die op het jaareinde met kerstmuts, hoge hakken en siliconen boops de aandacht van alle mannen wegkapen op het personeelsfeest. Kwaad op hun echtgenoten die net als zij over alles en nog wat klagen, maar dan zonder reden. Geërgerd omdat winkeliersters ondereen gibberen in plaats van hen op hun wenken te bedienen. Pisnijdig omdat ze altijd in een uithoek van de parking van de supermarkt moeten parkeren omdat ze geen kleine kinderen of grote handicap hebben. Op het randje van een zenuwinzinking omdat hun moeder hen terugstaart als ze in de spiegel kijken. Over alles en nog wat luchten ze hun hart, maar met een zin voor humor die zaniken tot kunstvorm verheft.

 

mob38_1131843260

Grumpy Old Women is een zesdelige serie van de BBC waarin ondermeer Annette Crosby (One Foot in the Grave), Germaine Greer (schrijfster), Jenny Edair (stand-up), Sheila Hancock (actrice), Stephanie Beacham (Bad Girls) naast een hele resem andere dames van jaren maar met humor de revue passeren. Ooit waren ze de hete chicks van de sixties en seventies, de voorhoede van de seksuele revolutie. Woodstock, baas in eigen buik, cannabis en coke, verbrande bh’s… je kunt ze hen moeilijk voorstellen als je ze nu in al hun burgerlijke molligheid tekeer ziet gaan tegen de jeugd van heden. Slechts één ding vinden ze leuk aan hun leeftijd: ze hoeven niet langer een blad voor de mond te nemen. De cellulitis, paparmen (vrouwen boven de veertig moeten verboden worden te wuiven met blote armen), onvindbare modieuze kleren in hun maat (Greer past alleen nog in mannenpakken), uitdijende spleet tussen de tanden (een nieuwe schuilplaats voor voedselresten), de overwinning van de zwaartekracht op hun borsten (de potloodtest? Zeg maar de schrijfmachinetest!)… nemen ze er noodgedwongen bij.

 

p2656_m1

Als uitsmijter is er de kerstaflevering waarin de dames geen spaander overeind laten van de oeroude rituelen die de Britten als geen ander volk zouden koesteren. Waarom eet je groenten waarvoor je de rest van het jaar de neus ophaalt? Wat is er lekker aan een uitgedroogde vogel die je met moeite uit de oven krijgt (net een dood dik kind)? Waarom krijg je van je moeder een boek dat je haar vijf jaar geleden zelf cadeau deed? Of een fel geslonken stuk zeep aan een touw, waarin een schaamhaar kleeft? Het enige voordeel aan kerstmis is dat je van ’s morgens vroeg kunt drinken, anders kom je de dag nooit door. Grumpy? Fuck, yes!

Grumpyweb

 

Om het in sterretjes te zeggen: ***1/2
 

11:23 Gepost door Jean Lievens | Permalink | Commentaren (0) | Tags: grumpy old women, dvd, humor |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.