28-04-08

Ugly Betty, Adorable Justin

ugly_betty_season_one_dvd

Weeds, Damages, Big Love, The Wire… blijven waardige opvolgers van ijzersterke Amerikaanse drama- & comedyseries zoals de Sopranos, Sex & the City, Six Feet Under… Naar mijn smaak hoort Ugly Betty in dat rijtje echter niet echt thuis. Daarom is het scenario te ongeloofwaardig, de personages te cliché en het geheel, tja, nogal kinderachtig. Meer Cruella De Ville dan Tony Soprano. Meer Chitty, Chitty, Bang Bang dan Chicago. Meer Disney dan HBO.

 1_013

Om te beginnen Ugly Betty zelf. America Ferrera is in het echte leven een knap ding (zie foto) dat voor de rol van Betty een lompe montuur, wansmakelijke beugel, plomp kapsel en spuuglelijke kleren kreeg aangemeten. Iemand mooi lelijk maken is niet echt overtuigend, zeker in Amerika waar looking good net geen wettelijke verplichting is. Verdienen lelijke actrices dan geen kans?

olivetheclippie Nu ja, misschien wordt het lelijke eendje ooit nog een mooie zwaan, maar zover zijn we nog niet. In elk geval doet de casting van Americana Ferrera me een beetje denken aan die van Anna Karen als de wanstaltige Olive (zie foto boven)  in ‘On the Buses’, de Britse sitcom uit 1969. Wat voor mij ook niet goed werkt, is de mix tussen extreem karikaturale (Wilhelmina Slater, Marc St. James) en meer realistische personages (Ignacio Suarez, Bradford Meade), of de verschijning van de beeldschone Rebecca Romijn als doodgewaande transseksuele broer.

1000019706

Gelukkig heeft Ugly Betty ook goede kanten. De look is Amélie-Poulain-fantastisch en eens je het jeugdfilmgehalte ervan hebt aanvaard, is de reeks best te genieten. Maar in tegenstelling tot Damages die ik in twee avonden tot een gat in de nacht verslond, krijg ik van meer dan twee afleveringen Ugly Betty indigestie. Er zijn twee personages waarvan ik echter niet genoeg kan krijgen: Constance Grady van de immigratiedienst, die het helaas maar vier afleveringen volhield, en vooral Justin Suarez, het twaalfjarige op mode en musical verslingerde neefje van Betty. Een sissyboy dat met baard in de keel en kokette danspasjes de grootste homoclichés weliswaar bevestigt, maar ze ook onweerstaanbaar aanvaardbaar en sympathiek maakt voor het grote publiek. Mark Indelicato is dan ook heel snel uitgegroeid tot absolute oogappel van vrouwelijk Amerika (in de ruimste zin van het woord).  

 

13:25 Gepost door Jean Lievens | Permalink | Commentaren (1) | Tags: ugly betty |  Facebook |