28-06-08

Company, a Musical Comedy

41l0wTRWZaL__SS500_

Vorig jaar nog op Broadway, vandaag uit op DVD: de revival van de geniale musical Company van Stephen Sondheim, met Raúl Esparza in de hoofdrol. Goed voor 246 voorstellingen, drie Tony’s (Beste Revival van een musical, beste acteur in een musical en beste regisseur van een musical) en een hele reeks Drama Desk Awards.

Company is zowel op het gebied van plot (relaties), structuur (niet lineair) als muziek (Stephen ‘Sweeney Todd’ Sondheim, wat wil je?) baanbrekend. Het ‘verhaal’ draait rond Bobby, een vrijgezel die als de dood is voor een vaste relatie en aan de vooravond van zijn 35ste in een soort van existentiële crisis verzeild geraakt. Hij wordt geconfronteerd met vijf bevriende koppels en drie vriendinnen. De musical volgt echter geen logisch opgebouwd verhaal, maar is een aaneenrijging van korte sketches in willekeurige volgorde die verband houden met Bobby’s verjaardag.

company2_1143052826

Company is de eerste musical die handelt over volwassen problemen en waarbij de liedjes de karakters van de spelers illustreren zonder het verhaal vooruit te stuwen. En wat voor nummers! Company, Little Things You Do Together,   You Could Drive A Person Crazy, Another Hundred People, Getting Married Today, Barcelona, Ladies Who Lunch en Being Alive.
George Firth schreef het boek, dat oorspronkelijk Threes heette, in elf aktes en had daarbij Kim Stanley in het achterhoofd als een van de hoofdrolspeelsters. Via Harold Prince belandde het boek op de tafel van Sondheim. De musical opende op 26 april 1970, met een schitterende Elaine Stritch als Joanne, en hield het 705 voorstellingen vol. Een documentaire over de opnames van de soundtrack is verkrijgbaar op dvd, helaas enkel in zone 1.

companyrev

De remake kan je bewonderen op een zone 2-schijfje. Raúl Esparza is ronduit schitterend in de rol van Bobby. Hij speelt met een naturel die zeldzaam is en zingt prachtig. Ook de rest van de cast levert een topprestatie. Alleen Barbara Walsh als Joanne stelde me ietwat teleur. Op de dvd-versie zingt ze ronduit vals (het begin van The Little Things... is niet te aanhoren) en hoewel ze een fantastische uitstraling heeft, bezondigt ze zich soms aan overacting. Op artistiek vlak mag je Company gerust een unicum noemen. Sober decor en belichting, en net als in de revival van Sweeney Todd (helaas niet uit op dvd, tenzij de concertuitvering met Patti LuPone en George Hearn) ) zorgen ook in Company de artiesten zelf voor de muzikale begeleiding.

Voor de rest: kristalheldere, sober gebrachte beelden waarbij alle aandacht van de camera uitgaat naar de expressies van de artiesten, een onberispelijk geluid maar helaas, helaas: geen extra’s. Een interview met Sondheim en de performers was hier zeker op zijn plaats geweest.

10:17 Gepost door Jean Lievens in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: company, a musical comedy |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.