02-03-12

De beste films aller tijden… pardon?

the-shawshank-redemption.jpgIedereen houdt van lijstjes: de vijf hoogste bergen, de tien rijkste mensen, de honderd best verkochte boeken… Zolang ze steunen op meetbare gegevens, zit je wel snor. Maar wie zijn de mooiste fotomodellen van de wereld? De beste koks? Of wat zijn de tien beste films ooit? Dergelijke lijsten zijn natuurlijk uiterst subjectief. Maar als je de smaak van heel veel mensen bijeentelt, kom je misschien toch tot een min of meer betrouwbare rangschikking. 

De wereld kiest

Een van de meest gezaghebbende filmlijsten is dan ook de top 250 van de Internet Movie Data Base (IMDB), de grootste online filmencyclopedie ter wereld. Deze rangschikking is het resultaat van miljoenen stemmen wereldwijd. De lijst varieert voortdurend naargelang er nieuwe films op de markt komen en de smaak van het publiek verandert. Maar ook deze lijst is verre van perfect. Franse, Italiaanse, Duitse, Russische en andere Europese of Aziatische meesterwerken worden er vaak in de hoek gedrumd door Hollywood die de lijst domineert. Ook recente films hebben een streepje voor op de oude klassiekers. Zo staat de Iranese Oscarwinnaar A Seperation op nummer 69, terwijl Cabaret (1972) van Bob Fosse, een van mijn lievelingsfilms, nergens te bespeuren valt. The Dark Night (2008) prijkt vandaag op nummer acht en stond zelfs korte tijd genoteerd als beste film aller tijden, komaan! 

De top 250 van de IMDB is dus zeker niet samengesteld door filmcritici en cinefielen die zich in de Cinematek vergapen op Dood in Venetië. De Y-generatie zwaait er de plak. Maar vanuit democratisch oogpunt is het allicht de meest representatieve. En al bij al blijven veel meesterwerken er toch redelijk standhouden, zij het dat ze soms niemendalletjes als Gran Torino (112) moeten laten voorgaan. Zie hier de beste tien films aller tijden volgens de IMDB:

 

De top tien 

1. The Shawshank Redemption (1994)

The Shawshank Redemption is een aangrijpend gevangenisdrama uit 1994 naar een kortverhaal van Stephen King. Regisseur Frank Darabont werkte zich ook in de kijker met The Green Mile, eveneens een gevangenisdrama naar een verhaal van King. Shawshank was een flop aan de kassa, maar verpulverde alle records in de videotheken dankzij mond-aan-mondreclame. Het internet deed de rest. Bijna een half miljoen filmliefhebbers gaven de film 10/10 op de IMDB. 

2. The Godfather (1972)

Met de The Godfather veroverde Francis Ford Coppola een plaats in de analen van de filmgeschiedenis. Onvergetelijk is de scène met de paardenkop, of de oneliner van Marlon Brando: “I’ll make him an offer he can’t refuse”. Coppola tekende ook voor twee vervolgfilms, waarbij hij het derde deel liefst 28 jaar na het origineel inblikte, met dezelfde cast! Een unicum in de filmgeschiedenis. 

3. The Godfather Part II (1974)

Het tweede deel van The Godfather overtreft volgens sommigen zelfs het origineel. Coppola’s Apocalyps Now, eveneens met Marlon Brando, prijkt in de IMDB top 250 op nummer 35. 

4. Pulp Fiction (1994)

Op nummer vier al weer een gangsterfilm, zij het nog gewelddadiger dan de voorgaande. Pulp Fiction, geregisseerd door Quentin Kill Bill Tarantino, gaf de carrière van John Travolta een nieuwe boost. De film wemelt van de sterren, die er vechten om een bijrolletje. 

5. The Good, The Bad and the Ugly (1966)

Op vijf staat de eerste en enige niet-Amerikaanse film van de top tien: het Italiaanse Iel buono, il brutto, il cattivo of The Good, the Bad and the Ugly, een “spaghettiwestern” van Sergio Leone met in de hoofdrol Eli Wallach (geboren in 1915). Onlangs was hij op zijn 95ste nog te zien in The Ghostwriter (2010) van Polanski. Voor de tweede ‘buitenlandse’ film moeten we afdalen tot de veertiende plaats: het Japanse epos Seven Samurai (1954) van Akira Kurosawa. 

6. 12 Angry Men (1957)

12 Angry Men van de vorig jaar overleden Sydney Lumet (1924-2011) is een rechtbankdrama in zwart-wit dat zich volledig afspeelt binnen een claustrofobische en bloedhete vergaderruimte waar twaalf juryleden delibereren over het lot van een jongeman die beticht wordt van moord. Niet bepaald een thema dat vandaag volle zalen zou lokken, alhoewel… De film toont met brio de kracht van het individu en is een ode aan de enkeling die het opneemt tegen de hele wereld. 

7. Schindler’s List (1993)

Schindler’s List van topregisseur Steven Spielberg is de tweede film uit de top tien die volledig in zwart-wit werd gedraaid, op enkele details na die rood werden ingekleurd. De film is een naar de keel grijpend document over de Holocaust met in de heldenrol Oskar Schindler, een Duitse nazie-industrieel die honderden Joden van de gasdood redde. 

8. The Dark Night (2008)

Waarschijnlijk heeft de tragische dood van Heath Ledger die postuum een Oscar kreeg voor zijn memorabele vertolking van de Joker (Jack Nicholson doen vergeten: je moet het maar doen!) bijgedragen tot het succes van de film, maar hoewel de prent van Christopher Nolan (die ook tekende voor Memento en Inception) zeker niet te versmaden is, blijft een plaats in de top tien aller tijden toch overdreven. 

9. The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)

The Lord of the Rings: The Return of the King is het sluitstuk van de legendarische trilogie van Peter Jackson. Waarschijnlijk dankt ze haar plaats in de top tien aan het feit dat ze deel uitmaakt van een filmepos dat vele records deed sneuvelen, niet in het minst aan de kassa. 

10. One Flew Over the Cuckooo’s Nest (1975)

Hekkensluiter One Flew Over the Cuckooo’s Nest van Milos Forman speelt zich vrijwel volledig af binnen de muren van een gekkenhuis. Dat die film nog altijd zo’n hoge ogen gooit, heeft ongetwijfeld te maken met de oersterke vertolkingen, niet alleen van een sardonische Jack Nicholson, maar ook van Louise Fletcher die met Nurse Ratched een van de meest gehate filmfiguren uit de geschiedenis neerzet.

 

Een rare mix? Of toch niet…

Wat valt er nu op aan dat lijstje? De oudste prent dateert van 1957, drie van de tien films zijn van de jaren 70 en de helft is minder dan twintig jaar oud. Ook opvallend: in zeven (acht als je Schindler’s List meetelt) van de tien staat misdaad centraal. Komedies, een zwaar ondergewaardeerd filmgenre, komen in de top 250 maar weinig voor, en veel ervan zijn dan nog tekenfilms. Voor de eerste lachfilm moeten we afdalen naar de 34ste plaats: Dr. Strangelove (1964) van Stanley Kubrick. De eerste sciencefiction op de lijst is Star Wars: The Empire Strikes Back (1980) op 11; de eerste griezelfilm The Silence of the Lambs (1991) van Jonathan Demme staat (verdiend) op 24. Voor de eerste musical –alweer een onderschat genre- is het wachten tot nummer 86: Singin’ in the Rain. 

Geen enkele filmlijst is perfect. Vaak ben je teleurgesteld als je favoriete film er niet eens bijstaat. Maar als je echt je filmcultuur wil aanscherpen en je zoekt een goede bron, dan is de IMDB 250 zeker geen slechte plaats om te beginnen... En vindt je 250 films een beetje te veel van het goede, een tip: begin met de oudste film op de lijst, en klim zo naar boven.

 

 

15:45 Gepost door Jean Lievens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |